Veel mensen herkennen het wel, de bel gaat, je hond begint te blaffen en rent naar de deur. Vaak weten eigenaren dan niet goed hoe ze hun hond weer rustig krijgen en gaan dan mee met de opwinding van de hond, door hard te gaan roepen “stoppen, klaar, stil!”. Op dit moment lijkt het voor de hond net of jij als eigenaar gezellig mee aan het blaffen bent en werkt dit dus averechts. Maar op welke manier krijg je je hond dan wel rustig? En hoe komt het dat honden zo reageren op de bel?
Waarom reageert mijn hond op de bel?
Er zijn vaak verschillende redenen waarom honden op de bel reageren. Ten eerste reageert de hond op de bel omdat dit aangeleerd gedrag is. Dit houdt in dat honden niet uit nature op het geluid van de bel reageren, maar dat dit gedrag langzamerhand zo is ontstaan. Ga maar eens na hoe jij zelf reageert als de bel gaat, je hoort dat er wordt aangebeld, springt op, en wil zo snel mogelijk bij de deur zijn om de deur open te doen. Bij dit proces komt vaak onrust kijken. Deze onrust merkt je hond ook en neemt dit steeds een beetje meer over als de bel gaat.
Veel honden in Nederland krijgen onbewust de taak op zich om het huis de hele dag in de gaten te houden. Deze taak is, zeker nog voor jonge honden, te ingewikkeld om uit te voeren. Naast dat dit ongewenst gedrag veroorzaakt, zoals dat je hond gaat bepalen wie er wel en niet binnen mag komen als de bel gaat, ontstaat er ook slaapgebrek en dus overprikkeling, wat ook weer ander probleemgedrag kan veroorzaken. Het is dus heel belangrijk om je hond deze taak niet te geven en je hond het vertrouwen te geven dat jij moeilijke situaties kan oplossen en dat jij jouw hond altijd beschermt zodat als de bel gaat, jij zelf kan beslissen wie er binnen mag komen.
Tips om je hond rustig te houden als de bel gaat
Hierboven heb ik al even kort verteld dat het belangrijk is om je hond niet de taak te geven de hele dag voor het raam te staan of te laten ijsberen door de woonkamer omdat je hond dan alles in de gaten houdt.
Daarnaast is het belangrijk om je hond een veilige plek in huis te geven waar je hond kan liggen als er bezoek komt. Dit kan een bench of een mand zijn. Belangrijk hierbij is dat het een rustige plek is, het liefste niet op de gang, want de gang staat voor onrust (mensen komen naar binnen en buiten), en niet bij een raam. Deze plek staat voor een rust- en slaapplek en dus nooit voor ‘straf plek’ want een hond straffen voor zijn gedrag is nooit nodig en voor een hond ook niet begrijpelijk.
Nu is het belangrijk om heel vaak te oefenen met de bel, de bel moet voor de hond een geluid worden wat heel normaal is. Je begint met oefenen door op de bel te drukken en als je hond dan reageert, de lijn op te pakken en de hond terug op zijn plek te leggen. Dit doe je met een hele kalme energie, zonder iets te zeggen. Je energie is belangrijker en veel begrijpelijker voor je hond dan als je ‘stil of klaar’ gaat roepen. Met je energie geef je dus aan je hond door dat er niks aan de hand is en dat er geen reden is voor onrust. Je zal merken dat deze oefening niet in één keer goed zal gaan, maar dat het even tijd nodig heeft. Dit is niet gek, want je bent nieuw gedrag aan het leren, en dit heeft nou eenmaal tijd nodig. Dit proces ga je dus zo vaak als nodig herhalen. Je laat iemand op de bel drukken, je hond reageert op de bel, je pakt de riem op zonder iets te zeggen, legt je hond terug op zijn veilige plek, en gaat door ademen om te laten zien dat je zelf ook heel rustig bent.
Als dit eenmaal beter gaat, is het belangrijk om te blijven oefenen met de bel. Je kan hierbij elke keer als je met de hond gaat wandelen of juist weer thuis komt, op de bel drukken. Je hond zal dan de bel niet meer koppelen met onrust en dat er iemand voor de deur staat, maar met een normaal geluid, wat de hond dan zó vaak heeft gehoord dat hij er niet meer op hoeft te reageren.
Wat ook heel belangrijk is om dit aangeleerde gedrag af te leren, is elke keer als vanaf nu bij jou de deurbel gaat, dat je eerst goed uit ademt, de rust bij jezelf zoekt, even vijf volle seconden wacht, en dán pas naar de voordeur loopt om de deur te openen. Je hond neemt dan jouw rust over, in plaats van jouw onrust.
Herken je het bovenstaande en wil je begeleiding voor rust in huis als de deurbel gaat, of zijn er andere dingen waar je hulp bij kan gebruiken. Neem dan gerust contact met mij op.
Reactie plaatsen
Reacties